| Tytuł: | Ciśnieniomierz nadgarstkowy źle wskazuje? |
| Autor: | lukaszch23 20.4.2010, 14:25 |
| Witam was mam na imię Łukasz od ośmiu lat choruję na nadciśnienie tętnicze, obecnie mam 24 lata i jakoś do tego przywykłem. Biorę leki, jestem pod opieką dobrego kardiologa. Mam pewien problem iż gdy mierzę ciśnienie ciśnieniomierzem nadgarstkowym nie jestem pewien co do jego wyników. Wydaję mi się że po prostu pierwsza wartość czyli ciśnienie skurczowe jest zawyżone. Ostatnio byłem u lekarza na wizycie kontrolnej i bardzo się denerwowałem przed wejściem do gabinetu, gdyż jestem osobą bardzo emocjonalną. Po wejściu lekarz zmierzył mi ciśnienie wykazało 168/95 ( mniej więcej) , dosyć często podczas wizyt lekarskich mam takie. Miałem wszystkie badania przeprowadzone: ekg, holter, badania nerek itp. Parę miesięcy temu zacząłem sumiennie mierzyć ciśnienie: rano, wieczorem oraz w ciągu dnia. Podczas pomiarów domowych jestem w miarę spokojny (na pewno spokojniejszy niż u lekarza) a mimo tego górna wartość ciśnienia czyli ciśnienie skurczowe wynosi więcej niż podczas wizyt u doktora ( 180/100). Nie bardzo chce mi się wierzyć że pobyt w domu wpływa na mnie bardziej stresująco niż wizyta u lekarza, coś jest nie tak, zaczynam wariować. Boję się że po prostu ciśnieniomierz pokazuje mi tak wysokie cyfry. Proszę o jakąś fachową instrukcję. Pozdrawiam!!! | |

Próba wysiłkowa
Próba wysiłkowa wykorzystywana jest zazwyczaj do diagnostyki pacjentów, u których istnieje podejrzenie choroby wieńcowej, posiadających odpowiedni zapis EKG w czasie spoczynku.
Skoki ciśnienia
Niespodziewany wzrost ciśnienia objawia się bólem głowy, zawrotami, mdłościami, czy kłuciem w klatce piersiowej. Utrzymywanie się tych objawów przez dłuższy czas może doprowadzić nawet do wylewu krwi do mózgu.
Dieta przy nadciśnieniu
Odpowiednie pożywienie przy nadciśnieniu tętniczym jest niezwykle istotne. Może skutecznie obniżać ciśnienie oraz zapobiegać chorobom układu krwionośnego takim jak miażdżyca, czy nawet zawałom serca.